Не життя для їжі, а їжа для життя

Як знайти баланс між користю та смаком і не завдати шкоди власному організму

Уляна Шкафаровська – власниця крамниці «Радість життя» люб’язно поділилася секретами здорового харчування з обновлянами. Ще у стародавні часи античні філософи та засновники медицини дійшли до твердження, що їжа може бути як і ліками, так і отрутою. В основі більш як 80 % усіх фармацевтичних препаратів лежать саме натуральні інгредієнти, так звані витяжки з них або екстракти. Випливає висновок, що саме збалансоване харчування є у певній мірі ліками від багатьох захворювань, адже навіть більшість лікарів призначають спеціалізоване дієтичне харчування, крім того, здорове харчування є профілактикою багатьох захворювань, що можуть проявитися через тривалий проміжок часу.

Оскільки кожний із нас має особливі унікальні потреби у харчуванні, подальший виклад є лише рекомендаціями, оскільки деяка їжа одній людині може бути корисною, іншій, можливо, погіршить самопочуття. Крім того, як показують тести крові на харчову непереносимість, у багатьох людей є скрита непереносимість глютеновмісних і молочних продуктів. До прикладу, ці групи продуктів не повністю перетравлюються в організмі, що призводить до внутрішніх запальних процесів, які виражаються постійними головними болями, проблеми із шлунково­кишковим трактом, висипами на шкірі. Дуже часто людина і не здогадується про індивідуальну харчову непереносимість. Тому при захворюваннях варто утриматися від вживання даних груп продуктів.

Ротаційне харчування

В основі ротаційного харчування є правило чергування однойменних продуктів, повторюючи їх у своєму раціоні не швидше 5­го дня, оскільки слизова оболонка шлунку і кишечника, а також ферменти встигають відновитися і якісно перетравлювати їжу. Ротаційна дієта була винайдена Гербертом Рінкелем у 1934 році для терапії харчових алергій. Харчова алергія майже не виникає на «реактивний» продукт, з’їдений одноразово, вона проявляється на давно вживані продукти у результаті накопичувальної реакції організму. Щоб виявити, який саме продукт викликає реакції, – застосовують ротаційну дієту. За даними статистики (США), найбільш алергенні продукти: молоко, арахіс, морепродукти і риба, яйця, соя і соєві продукти. Підвищену харчову реакцію можуть викликати також цитрусові, глютен (міститься в злакових), дріжджі, кукурудза.

Приклад ротаційної дієти.

Продукти написані в рядок:

Дні/сніданок/другий сніданок/обід/вечеря

1 і 5 день: рис/яблука/курка/баклажани

2 і 6 день: пшоно/виноград/сочевиця/буряк

3 і 7 день: вівсянка/грейпфрут/скумбрія/капуста

4 і 8 день: гарбуз/банани/картопля­морква­кабачок­цибуля (крем­суп овочевий) /помідори

4 і 8 дні – строго овочеві, ці дні дають перерву між вживанням рослинних і тваринних білків. Рослинний білок (сочевиця) включений в день прийому їжі між тваринами білками (рибою і куркою).

 

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE